Tule vapaaehtoiseksi

ORY.n vapaaehtoisia vapputeemaisessa kiitosjuhlassa 29.4.2021

Mitä on vapaaehtoisuus?

Vapaaehtoistoiminta on ihmisten välillä tapahtuvaa palkatonta, vastavuoroista toimintaa, johon tullaan mukaan omasta vapaasta tahdosta ja josta saa jotain myös itselleen. Vapaaehtoistoimintaa on auttavan vapaaehtoistyön ohella esimerkiksi yhdistysten luottamushenkilönä toimiminen, harrastusryhmien vapaaehtoinen vetäminen sekä erilaisten tapahtumien järjestämiseen osallistuminen.

 

Avoimet vapaaehtoistehtävät:

 

Keikkavapaaehtoinen (haku auki jatkuvasti)

Haluatko tulla tapahtumiin kahvinkeittäjäksi, pullanleipojaksi, tarjoilijaksi tai yleisavustajaksi?

- Keikkavapaaehtoinen tulee paikalle sovittuna aikana, avustaa tai keittää kahvit, tarjoilee tai leipoo pullat tms.

- Tehtävä on keikkaluontoinen joten aika on vaihteleva.

- Perehdyttäjä Susanna Niemelä ja Leena Turunen

- Tässä tehtävässä voit päästä halvalla (hallituksen päätöksellä) mukaan johonkin pienelle matkalle, teatteriin, elokuviin tms.

- Yhdistyksen tapahtumissa on aina tarve yhdelle lisäkäsiparille. 

Ota yhteyttä Susanna Niemelä p. 045 3585 998

 

Vertaistukija (puhelimessa tapahtuva)

- Vertaistukea antaa itse pitkään sairastanut henkilö joka on sinut sairautensa kanssa. Jos sinusta tuntuu että olisit valmis antamaa puhelimeitse tukea toiselle sairastuneelle tai leikkaukseen menevälle henkilölle, olet oikea ihminen tähän tehtävään.

- Puheluja tulee silloin tällöin, eli tehtävä ei vaadi paljoa aikaa. Reumaliitto järjestää toimintaan säännöllisesti koulutuksia.

- Hyvin usein kiitos tästä tehtävästä tulee suoraan ihmiseltä jonka kanssa keskustellaan. On erittäin tärkeää että on ihmisiä jotka antavat vinkkejä ja apua omasta kokemuksesta.

 

Vertaisryhmän ohjaaja:

- Ryhmämuotoisessa vertaisryhmässä kaikki ovat ns. samassa tilanteessa, samaa sairautta sairastavia. Ohjaajan tehtävä on ohjata keskustelua tai ryhmän teemaa, joskus keksiä uusia aiheita tai pyytää joku vierailija ryhmään. Ryhmä voi olla myös toiminnallinen ryhmä, esim. kokki- käsityö tai muu sellainen.

- Ryhmä voi kokoontua kerran viikossa tai kerran kuukaudessa, tai vaikka sopimuksen mukaan, yhdistyksen toimitilassa. Ohjaajalla menee hiukan aikaa myös teemojen tai tarvikkeiden miettimiseen/hankkimiseen. 

- Perehdyttäjänä toimii Susanna Niemelä p. 045 358 5998, vertaisohjaajien kouluttaja.

- Tämä tehtävä antaa sinulle mahdollisuuden oppia myös itse uutta ja samalla saat itsekkin vertaistukea.

- Toiminnalliset vertaistuelliset ryhmät ovat tosi tärkeitä kroonikkosairaille. Usein saa ryhmistä palautetta että ei tulisi lähdettyä mihinkään jos ei tätä ryhmää olisi.

 

Nuorten aikuisten keskusteluryhmän ohjaaja

- Toivomme että olisit 20-35 vuotias reipas reumasairautta sairastava aloitekykyinen nuori. Alussa ohjaajakaverina voi toimia "vanhempi konkari". Tehtävään otetaan myös kaksikko eli esim. jos olette kaksi kaverusta jotka haluaisi tulla ohjaamaan reumanuorille keskustelu/tukiryhmää, olkaa toki yhteydessä Susannaan. 

- Ryhmä kokoontuu niin usein kuin sinä/te haluatte, kerran kk tai kerran vk.  Aikaa kannattaa varata myös ryhmäkertojen suunnitteluun.

- Perehdyttäjä Susanna Niemelä, p. 045 358 5998. Järjestämme myös tarvittaessa vertaisryhmän ohjaaja koulutuksen.

-  Tämä tehtävä antaa sinulle mahdollisuuden oppia myös itse uutta ja samalla saat itsekkin vertaistukea. Opit kuinka ohjataan ryhmää ja saat mielekästä tekemistä ja varmasti uusia ystäviä.

- Nuorten aikuisten ryhmää on paljon kyselty, mutta suurin osa yhdistyksen vapaaehtoisista on ylittänyt ns. nuoruuden rajan. Olisi todella mahtavaa ja tärkeää saada toimintaa myös nuorille yhdistyksessämme. Jos nyt yhtään tuntuu siltä että tää olis mukavaa niin ota rohkesti yhteyttä Susannaan, niin aletaan yhdessä miettiä mitä keksitään. 

 

Retki ohjaaja:

- Ohjaajalta odotetaan oma-aloitteisuutta, kekseliäisyyttä ja rohkeutta. Ohjaajan tehtävänä on pitää huoli retkeläisistä ja ohjelmasta.

- Retkiä on pari kertaa vuodessa. On myös mahdollista osallistua retkien suunnitteluun.

- Perehdyttäjä Susanna Niemelä p. 045 358 5998

- Tässä tehtävässä opit johtamaan ryhmää, olemaan oma-aloitteinen ja pääset ilmaiseksi reissaamaan mukavassa porukassa.

- Retkien ohjaaja on tärkeässä roolissa koska hän on se joka neuvoo ja vastaa jos jokin askarruttaa mieltä. Retket ovat yhdistyksen jäsenille henkireikä arjesta pois ja usein myös edullisia, kun yksin ei pääsisi/uskaltaisi lähteä matkalle.

 

Hallituksen jäsen

- Hallituksen jäsenenä osallistut kokouksiin ja annat äänesi esityksille. Edustat yhdistystä muiden hallituksen jäsenten kanssa. Päätät muiden kanssa yhdistystä koskevista asioista.

- Kokouksia on kerran kuukaudessa (ei heinäkuussa) ja satunnaisesti hallitus edustaa yhdistystä erinäisissä paikoissa. 

- Tehtävään perehdytetään hallituksen toimesta

- Hallituksen jäsenenä saat kokemusta hallitustyöskentelystä ja pääset vaikuttamaan yhdistyksemme asioihin. 

- Yhdistyksen hallitus on tärkeässä roolissa yhdistyksessä. Hallitus ajaa reumaa- ja muita tuki- ja liikuntaelin sairauksia sairastavien asioita ja on yhteistyössä Reumaliiton kanssa vaikuttamassa valtakunnallisiin asioihin. 

 

Erityisosaajaksi yhdistykseen

- Onko sinulla jokin erityinen taito jota haluaisit yhdistyksemme jäsenille tarjota? Laulukuoron johtaja, Musiikkiryhmän ohjaaja.. jne.. erityisosaamista tarvitaan. Jos haluat tulla tekemään jotain omaa juttua niin ole yhteydessä Susanna Niemelään. p. 054 358 5998 tai e-mail. oulunreumayhdistys@gmail.com jutellaan lisää mitä ja miten alkaisimme yhdessä tekemään. Ajallisesti voit itse päättää kuinka paljon/usein haluat tehtävää tehdä. 

 

Miesvapaaehtoinen: vertaisryhmää (keskustelu) ohjaamaan tai/ja jäseneksi hallitukseen

- Yhdistyksellä ei ole miesten omaa ryhmää. Olisi mahtavaa jos löytyisi miesvapaaehtoinen joka ottaisi omaksi asiakseen kehitellä miesten (äijä) ryhmän joko vertaistuellinen keskusteluryhmä tai toiminnallinen ryhmä (olisi hyvä jos sinulla olisi kokemusta jostakin tuki- ja liikuntaelin sairaudesta). Hallituksessa on tällä hetkellä vain naisia, vain puheenjohtajana toimii mies. Olisi mukava saada joku miespuolinen lisää hallitukseen tasapainottamaan nais painotteista hallitusta.

- Ryhmän ohjaajana voit itse päättää kuinka paljon aikaa tehtävään haluat käyttää. Ryhmä voi kokoontua toimitilassamme. Hallitus kokoontuu kerran kuukaudessa ( ei heinäkuussa)

- Perehdyttäjä Susanna Niemelä p. 045 358 5998, vertaisohjaajien kouluttaja

- Saat kokemusta ryhmän ohjaamisesta, mielekästä tekemistä ja tuot iloa varmasti monelle reumasairaalle miehelle.

- Yhdistyksellä ei ole tarjolla miehille omaa vertaisryhmää. On tärkeää tarjota myös miesjäsenille toimintaa yhdistyksessämme. 

 

Kaikki vapaaehtoiset ovat vaitiolovelvollisia.

Jos kiinnostuit jostakin tehtävästä tai haluat tarjota jotakin muuta vapaaehtoistoimintaa meille, niin olethan rohkeasti yhteydessä Susanna Niemelä p. 045 358 5998 tai e-mail: oulunreumayhdistys@gmail.com tai alla olevalla lomakkeella.

 

 

Tukihenkilötoiminta on vapaaehtoista vertaistukea:

  • tukihenkilö toimii tavallisen ihmisen tiedoin ja taidoin, eikä korvaa ammattityötä
  • maksutonta
  • luottamuksellista
  • tasa-arvoista
  • jokaisen itsemääräämisoikeutta kunnioittavaa

Haluatko vapaaehtoiseksi? Kiinnostaako luottamustoimet? Ota yhteyttä.

*
*
*
*
*

* Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.

Joulukuussa 2020 vapaaehtoiset saivat kauniin kiitos kortin (design by Susanna Niemelä)

Toimimme osana vapaaehtoistoiminnan verkosto VAREsia www.varesverkosto.fi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Susanna Niemelä, vapaaehtoisten ohjaaja
Leena Turunen, vapaaehtoisten ohjaaja